Salutare!
Ai nimerit la primire și esti pe cale să ți se servescă primul articol din blog-ul dedicat dezvoltării și promovării roundnet-ului în România.
Istoric, roundnet-ul a fost inventat în SUA de către Jeff Knurek, undeva prin 1989 (când România își caștiga libertatea), a fost jucat cu entuziasm la început însă nu a reușit să ajungă popular iar prin 1995 a intrat în negura uitării.
Resuscitarea a venit in 2008 când Spikeball, producătorul etalon al echipamentului de joc, a început să se implice în promovarea acestuia în demersul său de a dezvolta un mediu potrivit pentru creșterea roundnet-ului, spre prosperitatea business-ului. Ca urmare, similar cu cazurile Pampers / scutec sau Xerox / foto-copiator, numele companiei a ajuns să fie confundat cu numele sportului.
Odată cu popularizarea în SUA, a început și importul pe alte continente prin temerari care, de obicei, plecau infectați cu virusul acestui sport după o vizită în America. Astfel au început să se pună bazele unor comunități solide în Europa, America de Sud, Australia și chiar Asia sau Africa.
În România s-a jucat pentru prima dată în 2017. A urmat o perioada în care o gașcă hotărata a continuat să practice constant și să promoveze roundnet-ul. Un articol pe acest subiect este în plan așa că îți sugerez să urmărești îndeaproape conturile nostre din social media (Facebook, Instagram, Tiktok).
Un milestone important a fost prima competiție cu participare națională. Jucători din București, Cluj-Napoca, Sf. Gheorghe și Sibiu s-au adunat la Cisnădie (jud. Sibiu) pentru un weekend plin de roundnet și voie buna. Ai vrea un articol separat în care sa ne amintim cum a fost atunci?
De aici s-a împământenit ideea că putem să facem mai mult cu sportul nostru drag și întreaga comunitate a făcut un scop din asta. Abordarea a fost mereu una deschisă spre noi membri, cu o atmosferă primitoare și cu jucători mereu dornici să sprijine inițierea, integrarea și dezvoltarea noilor jucători.
Recunoașterea ROUNDNET.RO ca Roundnet Recognized Organization (actualmente Spikeball Ambassador Organization) a determinat implementarea unui cadru competițional propice dezvoltării unui sport nou. Practic, s-a stabilit un sistem pe punctaj care să fie aplicat pentru competițiile următoare, cu finalitate în clasamentul național (masculin / feminin).
A urmat prima competiție națională care a punctat în clasamentul național (Cluj-Napoca, 10-11 Octombrie 2020). Ar merita o retrospectivă, nu-i așa? Până atunci găsești aici after-movie-ul.
Iarna a venit cu un concept de competiție adaptat pandemiei (Winter Challenger Cup) dar care nu a avut succesul așteptat.
Moș Crăciun ne-a adus recunoașterea ca National Governing Body (NGB) din partea IRF (Federația Internațională de Roundnet), recent instituită, așa că, în concordanță cu responsabilitățile recunoașterii oficiale, am început demersurile premergătoare campaniei de selecție a echipei naționale cu care urma să reprezentăm țara la Campionatul European (Irlanda) și Campionatul Mondial (Belgia) în Septembrie 2021. Contextul pandemic nu a fost propice astfel că aceste competiții importante au fost amânate pentru anul 2022.
În Aprilie 2021 am avut parte de un nou turneu, primul din 2021, la Balta Doamnei (jud. Prahova). Iți mai amintești cum a fost ? Pregătim un articol sau ajunge after-movie-ul?
Tot atunci a început și procesul de recunoaștere a roundnet-ului ca ramură sportivă în România, care decurge anevoios din cauze indepentende de noi. Te ținem la curent pe masură ce avem noutăți.
Vara ne-am mutat cu toată gașca la mare.
În Iunie am fost la WEGO Kite Spot pentru un eveniment de promovare în care am avut și mini-concursuri distractive cu premii pentru comunitate.
În Iulie, am umplut de viată pentru 4 zile (zi și noapte) Blanco Beach din Mamaia pentru cel mai important eveniment de roundnet desfășurat vreodată în România, Romanian Roundnet Open + Camp 2021. Jucători din România, Austria, Germania, Marea Britanie și Belgia au savurat împreună acest festival al roundnet-ului. Ne-am întrecut, am învățat și am petrecut împreună într-un eveniment memorabil la care a participat însuși campionul european. Urmează un articol în care retrăim amintirile frumoase de atunci.
Cel mai recent turneu ne-a reunit în Cluj-Napoca în Octombrie 2021. Rezultatele obținute se reflectă deja în clasamentul național.
Ce urmează?
Suntem dornici de competiție și creșterea nivelului de joc așa că o să încercăm să organizăm cât mai multe turnee cu putință. Astfel, clasamentul național o să fie din ce în ce mai reprezentativ, odată cu participarea cât mai multor jucători.
Dacă este posibil, în 13-14 Noiembrie ne vedem în București pentru un nou turneu.
Anul viitor avem în plan organizarea Turului Romaniei la Roundnet cu turnee în principalele orașe unde există comunități locale active (București, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara/ Oradea, Sibiu/Brașov/Sf. Gheorghe). Toate aceste turnee vor puncta în clasamentul național. În Septembrie tragem linie și decidem componența echipei naționale formată din cei mai bine clasați 10 băieți și cele mai bine clasate 6 fete.
Ai vrea să reprezinți țara la nivel mondial? Tot ce trebuie sa faci este să te clasezi pe o poziție eligibilă.
Jucăm împreună pentru un viitor strălucit al roundnet-ului în România!
Game ON!
Comments