top of page
Caută
Poza scriitoruluiRoundnet.Ro

Community highlight: Antonia Sencovici

Actualizată în: 9 mar. 2023

Seria interviurilor cu personalitati din sfera roundnet--ului continua, cum nu se putea mai bine intr-o zi precum cea de azi, 8 Martie. Azi celebram frumusestea, grija, duiosia, sensibilitatea si multe altele asemenea care ne fac mai buni. Azi e si despre fetele din roundnet iar una dintre ele a iesit cu adevarat in evidenta in anul anterior reusind sa fie performera anului dar si sa fie desemnata de intreaga comunitate Jucatorea Anului 2022 in roundnet-ul romanesc, Antonia Sencovici!


- Spune-ne cate ceva despre tine!?

- Sunt Antonia, am 28 de ani, vin dintr-un sătuc de lângă Brașov și roundnet-ul este primul sport pe care îl practic la nivel profesionist. Îmi place foarte mult să învăț, să citesc, să explorez lumea și viața și să acumulez experiențe frumoase cu gașca mea de oameni dragi.


- Când ți-ai descoperit pasiunea pentru jocul de roundnet?

- La prima servă. Venisem să încerc sportul la invitația unui prieten. Am fost atât de entuziasmată la primul schimb de mingi încât m-am dezechilibrat și am căzut pe spate. Mi-am spus: “Hmm, am potențial!”. În săptămâna respectivă am ieșit la joacă în fiecare zi și pur și simplu nu am mai plecat.


- Ce te-a făcut să te apuci de roundnet?

- Rapiditatea cu care se desfășoară un punct, faptul că ambii parteneri au un aport egal și se creează un schimb de încredere pe care mi-a fost foarte greu să îl conștientizez și să îl accept (eu făcând parte prin absolut din categoria oamenilor care au impresia că pot mereu să facă totul de unii singuri) și oamenii din comunitate, bineînțeles.



- Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un jucător de roundnet?

- În primul rând, capacitate de analiză. Un jucător bun observă în permanență ce se întâmplă în meci, analizează strategia echipei adverse și este suficient de flexibil încât să-și schimbe abordarea în momentul în care constată că ceva nu merge (de exemplu că un anumit tip de atac este respins mereu cu succes de oponenți). În al doilea rând, capacitatea de a rămâne calm și cu capul în joc. Cred că e lucrul care de obicei face diferența între echipe cu același nivel de experiență. Ne aducem inevitabil emoțiile la kit și le transformăm involuntar într-un partener de joc, care poate să ne ajute sau să ne încurce.


- Cum te antrenezi pentru a fi cel mai bun jucător posibil?

- Studiez mult jucătorii din afară, fac deconstrucție de mișcări și strategie și încerc să adopt ce cred că ar fi potrivit pentru mine la momentul respectiv. Învăț de la cei mai buni, încerc să corectez lucrurile care s-au sedimentat greșit și ies des la joacă. Iar cel mai important: mă antrenez acasă. Este cel mai important factor care te diferențiază de ceilalți și care, făcut cu consecvență, reușește să reducă incredibil de mult prăpastia între un jucător care nu a avut o pregătire sportivă anterior roundnetului și un jucător care a făcut volei/baschet/fotbal ani întregi.


- Ce strategii folosești pentru a-ți îmbunătăți jocul?

- Observ. Îmi analizez jocurile în detaliu și devin conștientă rapid de lucrurile care nu funcționează sau de ariile pe care trebuie să le îmbunătățesc. Imediat ce identific o lacună, deconstruiesc seria de mișcări pe care o presupune acțiunea respectivă și identific tipurile de exerciții fizice pe care le pot face pentru a intra în memoria musculară.

Alerg. Fac antrenamente de tip HIIT și alerg de 4-5 ori pe săptămână, pentru a-mi crește anduranța și nivelul de atletism (și pentru că îmi place foarte mult).

Mă uit la vecinu’. Îi rog pe oamenii din comunitate să-mi arate cum execută o anumită servă/lovitură/recuperare și o exersez pe cont propriu până când ajung să o stăpânesc.


- Ce te diferențiază de alți jucători de roundnet?

- Sunt în joc trup și suflet. Trup pentru că nu există competiție din care să ies fără genunchi ciuruiți și mai vânătă decât o vânătă. Suflet pentru că sunt emotivă și trăiesc foarte intens ce se întâmplă pe teren. Inițial simțeam că este un semn de slăbiciune, acum știu că este pur și simplu modul prin care umanizez ideea de competiție sportivă și invit la kit și latura mea mai puțin curajoasă și competitivă.


- Care este cea mai mare realizare a ta în cariera ta de jucător de roundnet?

- Performanța de la Campionatul Mondial de Roundnet din toamna anului trecut. A fost un eveniment la care visam de foarte mult timp și pentru care m-am pregătit intens. Am fost plăcut impresionată să constat cât de apropiați eram ca nivel de multe echipe foarte bune, cu care ne-am măsurat forțele în grupe și eliminatorii. În plus, se simte extraordinar să-ți reprezinți țara la un eveniment sportiv de o asemenea anvergură.


- Care e cea mai mare deceptie din cariera ta de pana acum?

- Nu este turneul Grand Slam Cluj-Napoca, așa cum s-ar aștepta lumea. Paradoxal, m-a motivat să văd cât de departe suntem de alte echipe din Europa. M-a determinat să muncesc mai mult și să mă iau în serios. Cea mai mare decepție din carieră a fost accidentarea din februarie anul trecut. Am avut o mini-fractură la gleznă care m-a ținut pe bară 2 luni, urmată de o accidentare la genunchi, care s-a soldat cu multe dureri, RMN-uri și radiografii. A fost extrem de frustrant să simt că-mi doresc foarte mult să joc și să nu o pot face. Sunt conștientă de cât de mult m-a încetinit și a fost foarte greu să înțeleg că cea mai rapidă cale către vindecare este să las timpul să-și facă treaba.

- Cum ai reușit să gestionezi înfrângerile și să te menții motivat?

- Spunându-mi onest că oponenții au fost mai buni, recunoscând munca din spatele victoriei lor și încercând să fiu mai îngăduitoare cu mine. Să fii constant jucătoare favorită, atât la categoria proprie cât și la mixt, creează un soi de presiune și de așteptare din partea celorlalți, pe care ajungi să o cari împreună cu ambițiile, emoțiile și presiunile proprii. Într-un mod destul de sadic, îmi plac și înfrângerile. Mă fac mai umilă și mă motivează să muncesc și să evoluez mai rapid.

- Care sunt obstacolele cu care te confrunți cel mai des în joc?

- Mă precipit și greșesc. De multe ori ajung să-mi dau seama că adversarii mă citesc ușor și îmi resping atacurile, dar nu reușesc să-mi schimb jocul suficient de rapid încât să schimbe rezultatul. În plus, sunt momente în care nu am suficientă încredere în mine și mă las condusă de vocea aia interioară păcătoasă care îmi spune “gata, e pierdut deja” sau “o să ratez și a doua servă”.


- Cum îți menții concentrarea și starea de spirit pozitivă pe parcursul unui meci?

- Fac un exercițiu de imaginație prin care oricât ar fi scorul, îmi spun că este 1-1. Că este încă începutul meciului și că se poate întâmpla orice. În plus, joc fiecare punct ca și cum ar exista independent de celelalte. Fiecare punct e un moment în sine.

Altfel, încerc să rămân serioasă și concentrată. Nu performez deloc bine în meciurile în care se glumește și se joacă într-o atmosferă relaxată pentru că nu pot să mă iau în serios.

- Ce te face să iubești acest joc?

- Cât de multe îți aduce în funcție de nivelul la care îl practici. Inițial te îndrăgostești de el pentru că e poarta spre o comunitate extraordinar de primitoare și de frumoasă. Te bucuri că îl poți juca cu prietenii la mare, la munte, la festivaluri, la cabane. Apoi ajungi să îl iubești pentru că te structurează ca sportiv, te face să-ți dorești să devii mai atletic și mai spectaculos. În cele din urmă, îl iubești pentru că ajunge pe nesimțite să îți schimbe modul în care gândești și operezi. Pentru mine, cea mai importantă realizare a fost să văd cât de transferabile sunt deprinderile, principiile și abilitățile dobândite în roundnet.

- Cum îți alegi coechipierii și ce criterii ai în vedere?

- Cel mai important criteriu este să-și dorească să evolueze și să fie dispuși să muncim împreună pentru a ajunge cât mai departe. Coeziunea echipei este un criteriu foarte important și cred că dincolo de chimie, sunt esențiale capacitatea de a avea încredere în partener și simțul responsabilității - să îl/o faci să știe că ești acolo pentru el/ea și că dai tot ce poți.



- Cum te pregătești pentru turnee și competiții?

- Mă antrenez mai intens cu partenerii și exersez mult acasă. Încerc să intensific numărul de antrenamente înainte de competiții și trec în revistă lucrurile pe care vreau să le încerc sau să le sedimentez în timpul meciurilor.


- Care sunt principalele tale surse de inspirație și motivație în roundnet?

- Jucătorii de renume mondial, pe care îi urmăresc cu orice ocazie. Deloc surprinzător, principiul “learn from the best” se aplică și aici. În plus, mă inspiră să constat cât de mult au evoluat jucătorii din România în ultimele șase luni. E grozav să văd că popularitatea roundnetului crește. Îmi dă sentimentul că sportul ăsta e pe mâini bune.


- Ce impact a avut roundnetul asupra vieții tale?

- Roundnetul a fost prima arie în care mi-am setat cu adevărat niște obiective încadrate în timp și în care mi-am monitorizat evoluția. A fost practic primul proces de învățare pe care l-am dus de la un capăt la altul și prima oară când mi-a fost clar că pentru a deveni bun la ceva, trebuie să treci mai întâi prin faza în care nu îți iese. Acum, îmi e mai puțin frică să trec prin același proces în chestiuni ce țin de viața personală, carieră etc. În plus, simt că mi-a conferit mai multă încredere în mine și m-a învățat valoarea exercițiului și a repetării.



- Ce obiective ai pentru viitor în cariera ta de jucător de roundnet?

- Vreau să am un rezultat bun la Europene și să îmi depășesc rezultatul de la Campionatul Mondial. În rest, intenționez să particip la cât mai multe turnee în afară și să îmi îmbunătățesc semnificativ tehnica.

- Incotro crezi ca se indreapta roundnet-ul?

- Se vede că popularitatea roundnetului crește, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Mi-ar plăcea tare mult să îl văd sport olimpic într-o bună zi. În plus, e deja destul de clar că vor mai urma o serie de schimbări ale regulilor jocului și cred că sunt binevenite. Sper să tindem către rallies mai lungi, până la urmă este ceea ce îi conferă un caracter spectaculos jocului și ceea ce ține publicul cu sufletul la gură.

- Ce mesaj ai pentru cei care vor sa se apuce de roundnet?

- Să aibă încredere că vor trece rapid de etapa în care pare că nu se leagă jocul. Să-și ia kit, să exerseze acasă și să iasă cât mai des la antrenamente. Ah, și să se afilieze musai la unul dintre cluburi. E o oportunitate grozavă să învețe rapid și să rămână angrenați în mișcare.


Multumim Antoniei pentru raspunsuri si profitam de ocazie sa uram tuturor jucatorelor de roundnet "La multi ani!" si multa inspiratie in jurul plasei.

Cine crezi ca o sa fie urmatorul invitat? Ramai aproape sa afli!

281 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page