top of page
Caută

Community highlight: Florin Limbovici

Actualizată în: 4 apr. 2023

Va era dor de seria in care punem intr- o lumina favorabila personalitati ale roundnet-ului romanesc? A venit momentul sa aflam mai multe despre omul si legenda care a dominat scena competitionala inca de la inceputuri, jucatorul care a performat cel mai bine in competitiile nationale si a avut cele mai multe prezente la turneele internationale, reprezentandu-ne cu brio atat la Campionatul European cat si la cel Mondial de anul trecut si castigand de 2 ori la rand (2021, 2022) titlul de "Performerul anului", fiind si omul care a avut primul curajul sa viseze ca roundnet-ul poate sa ajunga un sport oficial in Romania. Nu e o pacaleala de 1 Aprilie, azi ne impartaseste ganduri din vasta sa experienta chiar Florin Limbovici!

- Spune-ne ceva despre tine!

- Sunt disperat sa ma misc, oricum, oriunde, oricand si sa fac lucruri din orice pentru orice. Creativitate, nene!

- Când ți-ai descoperit pasiunea pentru jocul de roundnet?

- Cred ca in 2017 am descoperit roundnet-ul Colegii mei de la catarat deja jucau de cateva luni si cumva nu au reusit sa ma convinga sa il incerc. Totusi dupa ce o pustoaica a tras de mine sa merg sa il incerc, brusc, am devenit pasionat de acest joc.

- Ce te-a făcut să te apuci de roundnet?

- Cred ca dupa primul set am simtit cat este de competitiv, exploziv, imprevizibil, ca iti cere o atentie sporita si iti lasa imaginatia sa lucreze. Peste toate astea, lipsa terenului si faptul ca se joaca 360 grade. Toate acestea au fost ingredientele perfecte pentru a capata dependenta de la prima administrare cu acest drog, roundnet. Cireasa de pe tort este ca am vazut potentialul de a dezvolta acest sport, avand antecedente in promovarea altor sporturi.


- Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un jucător de roundnet?

- Tinand cont ca acest sport se practica in echipa, cred ca principala calitate este comunicarea. In rest, calitati motrice, dexteritate, imaginatie, capacitate de concentrare, de analiza, de adaptare si de invatare. Toate acestea fie native, fie capatate din alte activitati, sportive sau profesionale.

- Ce strategii folosești pentru a-ți îmbunătăți jocul?

- Strategii. Probabil este timpul si pentru acest aspect. In general sunt free style la joc, chiar daca de multe ori pare ca am o strategie. Una clara nu am avut niciodata. Incerc sa fiu una cu jocul, sa il adaptez, sa speculez gaurile din jocul adversarilor si cam aia e. Sau a fost. Pentru ca recunosc, de ceva vreme am inceput sa concep exercitii pentru diferite aspecte ale jocului, sa le grupez in module, le-am si testat, dau rezultate dar cu siguranta isi vor arata efectul pe jucatorii noi. Eu sunt om batran, greu sa imi schimb naravul.



- Ce te diferențiază de alți jucători de roundnet?

- Nu stiu, varsta? 😀 Suntem diferiti de la mama natura. Din fericire. Dar daca e ceva ce am observat pana acum, sunt analitic, sunt calm in joc si nu imi este frica sa gresesc. Greseala iti permite sa analizezi si sa gasesti varianta mai buna. Asta daca esti calm.

- Care este cea mai mare realizare a ta în cariera ta de până acum?

- Cred ca umarul pus pentru ca acest sport sa existe oficial in tara noastra. Pe de alta parte, rezultatele competitionale atat nationale cat si internationale, mai ales Campionatul European si cel Mondial. Dar mai sunt multe de realizat, atat in interes propriu, ca jucator, cat si pentru promovarea sportului in Romania.

- Care e cea mai mare decepție din cariera ta de până acum?

- E mult spus deceptie dar am ceva pareri de rau pentru neputinta de a participa la anumite competitii internationale. Situatii si situatii. Dar apare el si sponsorul. O sa vina si acest moment.

- Cum ai reușit să gestionezi înfrângerile și să te menții motivat?

- Din fericire nu au fost prea multe dar in egala masura pot spune ca din pacate nu au fost prea multe. Dar atat castigul cat si infrangerea arata ca evoluam, ca devenim mai buni, ca ne tragem unii dupa altii. Si acest lucru motiveaza sa tragi mai departe.


- Care sunt obstacolele cu care te confrunți cel mai des în joc?

- Abuzurile facilitate de evazivitatea anumitor aspecte ale regulamentului. Din cand in cand ma mai confrunt si cu mici trairi personale de scurta durata de care scap usor dar care imi pot afecta putin concentrarea.

- Cum îți menții concentrarea și starea de spirit pozitivă pe parcursul unui meci?

- Cu cat esti mai relaxat si calm, cu atat reusesti sa implementezi un joc cat mai bun adaptat la stilul echipei adverse, fie ca il cunosti sau nu. Eu in majoritatea timpului de joc sunt foarte calm si trag pana la final. Stiu ca orice decalaj de puncte, nu conteaza de care parte este, se poate rasturna. Deci e nevoie de concentrare maxima, calmitate si nu in ultimul rand de o buna comunicare in echipa, care poate amplifica o stare buna sau poate diminua o stare proasta instalata din diverse motive in timpul jocului.

- Ce te face să iubești acest joc?

- Cu toate ca este primul meu sport de echipa si cu minge, ceva a declansat dependenta, implicit dragostea si iubirea. Parte din motive sunt cele de mai sus unde am explicat de ce m-am apucat de roundnet dar se completeaza cu activitatea competitionala si tot ce presupune un weekend de concurs, factorul social, pentru ca ajungi sa cunosti oameni noi cu personalitati si caractere diferite, cu care socializezi, inveti lucruri noi de la fiecare, inveti lucruri noi pe fiecare, descoperi chestii de "asa da" dar si chestii de "asa nu". Ce sa mai lungim, comunitatea face posibil ca sportul sa existe, sportul face comunitatea sa reziste. Cum sa nu iubesti asa ceva?


- Cum îți alegi coechipierii și ce criterii ai în vedere?

- Daca initial am jucat absolut cu toata lumea, pe parcurs am ales sa gasesc coechipierul care isi doreste mai mult, cu care sa pot dezvolta jocul si sa ajung la o chimie de echipa care sa ne permita sa ne ajutam si sa evoluam impreuna, in asa fel incat sa ne putem adapta jocul pentru orice tip de adversari si sa obtinem cele mai bune rezultate.

- Cum te pregătești pentru turnee și competiții?

- Sincer, tinand cont ca as juca non-stop roundnet, cred ca din anumite puncte de vedere eu sunt in permanenta pregatit de concurs. Dar altfel, la nivel general incerc sa ma mobilizez in a face antrenament periodic si incerc sa joc cat mai mult cu coechipierii mei din cele doua echipe, masculin si mixt.

- Care sunt principalele tale surse de inspirație și motivație în roundnet?

- Cred ca parte din noi stapanim deja toate aspectele jocului competitional. Doar ca datorita vechimii si popularitatii jocului care este mai mare in scena europeana, internationala, numarului mare de competitii la care participa, jucatorii de afara stapanesc jocul mult mai bine decat noi. Din acest motiv, imi place sa urmaresc competitiile internationale in care cu siguranta observ chestii noi, situatii, din care invat si dezvolt.



- Ce impact a avut roundnetul asupra vieții tale?

- Pai in primul rand mi-a cam semnat divortul de o alta activitate, cataratul. Cel putin pentru o perioada. Din punct de vedere fizic, pe de o parte ma intareste, pe cealalta ma consuma. Sper sa reusesc mentinerea unui echilibru intre cele doua astfel incat sa il pot practica competitional pe o perioada cat mai indelungata. Altfel, mi-a dus imaginatia pana acolo unde sa vad acest sport practicat in toate scolile, liceele si universitatile de la noi cu o scena competitionala pe masura. Deci e de munca pentru asta.

- Ce obiective ai pentru viitor în cariera ta de jucător de roundnet?

- In primul rand imi doresc sa ma antrenez serios si metodic, sa renunt la anumite incercari si sa imbunatatesc ce functioneaza. Nu in ultimul rand, vreau sa evoluez si sa urc in clasamentul european, in primul rand ca echipa cat si ca jucator. Dincolo de competitie am in plan ca in cadrul clubului sa imi pun experienta profesionala si cea pedagogica la treaba si sa formez o noua generatie de jucatori.

- Încotro crezi că se îndreaptă roundnet-ul?

- La nivel international, tinand cont ca s-au bifat 2 campionate europene, mai multe americane si primul campionat mondial din istoria acestui sport, cred ca este de sperat sa participam si la Jocurile Olimpice. Pe plan national, sunt ferm convins ca dupa recunoasterea oficiala a sportului, infiintarea primelor cluburi sportive oficiale si cresterea scenei competitionale prin promovarea sportului in mediul educational, urmeaza infiintarea Federatiei Romane de Roundnet. O sa fie greu dar cu siguranta nu imposibil. Totul sta intr-o comunicare si o intelegere cat mai buna intre noi, jucatorii. Indraznesc sa spun si sa sper ca nici acest lucru nu este imposibil.


- Ce mesaj ai pentru cei care vor să se apuce de roundnet?

- Roundnet-ul este un sport nou care din fericire poate fi practicat de absolut oricine, indiferent de varsta, sex, constitutie fizica, abilitati sportive, statut social, etc. Insa recomand sa fie invatat corect de la inceput, prin antrenamente periodice axate pe aspectele de baza ale jocului. Necesita putin timp pana ce jocul sa devina coerent dar se poate considera un test de rabdare. Insa acest lucru ofera sansa ca acest sport sa poata fi jucat competitional. Exista si varianta jocului de distractie, in parc, din cand in cand dar chiar si aici consider ca trebuie jucat corect.


Ii multumim lui Florin pentru raspunsuri si va reamintim ca va puteti incerca norocul impotriva lui intr-un meci oficial la urmatorul turneu national care va avea loc la Balta Doamnei (PH) in 22-23 Aprilie! Inscrierile se fac aici.

146 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page