Pentru ca roundnet-ul este, in modul sau special, un cadrul aparte, care reuneste feluriti oameni, am decis sa punem in lumina refrectoarelor cele mai semnificative figuri de pe scena roundnet-ului romanesc intr-o serie de interviuri menite sa ne ajute sa descoperim viziunea jucatorului de roundnet si omul din spatele acestuia.
Incepem, cum altfel decat, cu Jucatorul Anului 2022: Mădălin Popa
- Spune-ne ceva despre tine!
- Sunt soț, tătic, îmi place viața de familie și am o pasiune pentru sport din fragedă copilărie.
- Când ți-ai descoperit pasiunea pentru jocul de roundnet?
- În vara anului 2018 am văzut un grup jucând roundnet în Viena. Din acel moment, periodic, căutam să achiziționez un kit pentru a începe să joc cu prietenii. Imediat ce am reușit să achiziționez un kit (în primăvara anului 2021), am primit un telefon de la vânzător (Claudiu) care mi-a spus că există deja o comunitate de roundnet în București. Am găsit link-ul grupului de Whatsapp pe o pagină de Facebook și m-am autoinvitat la joacă.
- Ce te-a făcut să te apuci de roundnet?
- E un joc foarte distractiv, mai ales la nivel amator, iar de la distracție până la practicarea sportului la nivel competițional a fost un pas scurt (o vară de joacă).
- Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un jucător de roundnet?
- Inteligența motrică și istoricul sportiv joacă un rol destul de important. Fie și doar pentru distracție, dacă cineva a mai practicat sporturi care implică folosirea mâinilor, adaptarea abilităților pentru a juca roundnet este destul de facilă.
- Cum te antrenezi pentru a fi cel mai bun jucător posibil?
- Mă antrenez pentru a fi un jucător mai bun azi comparativ cu jucătorul care am fost ieri. Merg la antrenamente cât de des îmi permite timpul (o dată, de două ori pe săptămână) și mă antrenez individual de trei, patru ori pe săptămână.
- Ce strategii folosești pentru a-ți îmbunătăți jocul?
- Urmăresc strategiile celor din partea occidentală și încerc să le aplic în propriul joc, cu precădere pentru partea defensivă, pe care o consider cea mai importantă. Prefer varianta de defensivă în care non-serverul are rol de tracker, întrucât îi permite server-ului să se concentreze pe servă forțând un receive mai slab, iar tracker-ul poate să iasă temporar din raza vizuală a atacatorului, crescând șansele unei defensive reușite.
- Ce te diferențiază de alți jucători de roundnet?
- Cred că toți suntem diferiți, fiecare are un background sportiv propriu, fiecare excelează în anumite abilități și mai are de îmbunătățit altele. Personal, mă antrenez constant pentru a fi mai bun, îmi place competiția, mă ambiționează mai tare un meci pierdut, sunt înțelegător cu greșelile coechipierilor și sunt foarte autocritic atunci când acestea îmi aparțin.
- Care este cea mai mare realizare a ta în cariera ta de până acum?
- Prestația la mixt, la mondiale. Nu neapărat locul 13 obținut prin victoria în fața Danemarcei (deși a fost o victorie savurată din plin), ci faptul că am reușit să pierdem cu o diferență minimă de puncte sau în set decisiv cu aproape toate echipele (inclusiv locul 4), cu excepția primului meci unde am fost dominați de Germania.
- Care e cea mai mare decepție din cariera ta de până acum?
- Nu i-aș spune decepție, dar Grand Slam-ul de la Cluj a fost singurul turneu unde am avut așteptări mai mari și neconforme cu realitatea. Atunci am luat contact cu nivelul la care se joacă roundnet în alte țări și pentru mulți jucători de roundnet din România a reprezentat un moment de cotitură în cariera de sportiv în roundnet: fie ne antrenăm să fim mai buni, fie ne axăm doar pe competițiile interne, unde nivelul era mult mai scăzut. Din fericire, majoritatea și-au dorit să devină mai buni, ceea ce a crescut și nivelul de joc din România, chiar dacă mai avem de recuperat față de țările unde roundnetul este mai popular.
- Cum ai reușit să gestionezi înfrângerile și să te menții motivat?
- Îmi doresc să câștig orice meci, dar sunt conștient că este imposibil. Partea bună este că, de fiecare dată când pierd, sunt mult mai motivat să devin mai bun.
- Care sunt obstacolele cu care te confrunți cel mai des în joc?
- Eu! Eu sunt cel mai mare obstacol în propriul joc. Atunci când nu reușesc să îmi mențin concentrarea, prezența și calmul în joc, tind să fac erori neforțate.
- Cum îți menții concentrarea și starea de spirit pozitivă pe parcursul unui meci?
- Încerc să joc cât mai relaxat și calm posibil, ceea ce, în cazul meu, duce la recuperări defensive mai dese, serve mai bune și atacuri care sunt mai greu de recepționat. Atunci când nu reușesc să îmi mențin starea de spirit am nevoie de o scurtă pauză în care să mă calmez.
- Ce te face să iubești acest joc?
- Probabil nu mi-ar fi plăcut atât de mult dacă nu reușeam să devin competitiv, însă cu siguranță l-aș fi practicat ocazional. Ceea ce îmi place este dinamica lui, mișcarea permanentă în care te afli, concentrarea și prezența psihică care îți sunt solicitate constant, dar și comunitatea care crește de la an la an.
- Cum îți alegi coechipierii și ce criteriiai în vedere?
- Încerc să îmi aleg coechipieri cu un nivel similar de joc, alături de care pot progresa și concura la un nivel decent în fiecare competiție. Un alt criteriu este și dorința acestora de a se antrena, de a practica sportul în viitor, care trebuie să fie similare cu propriile obiective.
- Cum te pregătești pentru turnee și competiții?
- Înaintea fiecărei competiții încerc să ajung mai des la antrenamentele de grup și să intensific antrenamentele individuale.
- Care sunt principalele tale surse de inspirație și motivație în roundnet?
- Urmăresc postările altor jucători de roundnet, în încercarea de a învăța și a aplica în propriul joc. Cât despre motivație, dincolo de spiritul competițional și pasiunea pentru sport, am o susținere necondiționată din partea fetelor mele, care mă motivează să fiu mai bun în fiecare zi, nu doar în roundnet.
- Ce impact a avut roundnetul asupra vieții tale?
- Roundnetul a reușit să umple un gol în viața mea. Am practicat sportul la nivel competițional din copilărie și abandonasem ultimul sport practicat (volei) în 2019. Deși făceam mișcare săptămânal cu prietenii (tenis de masă, tenis de câmp, fotbal), îmi lipseau antrenamentele, competițiile, dar mai ales un scop. Cu alte cuvinte, reușeam să îmi încarc bateriile prin activități sportive, însă sportul își pierduse importanța pe care o avusese în viața mea. Roundnetul a reușit să umple acest gol, chiar dacă mai târziu decât mi-aș fi dorit.
- Ce obiective ai pentru viitor în cariera ta de jucător de roundnet?
- Principalul obiectiv este să devin un jucător relevant la nivel european. Nu să fiu cel mai bun sau printre cei mai buni, dar victoriile echipelor de top împotriva noastră să fie obținute cu ceva mai multă sudoare.
- Încotro crezi că se îndreaptă roundnet-ul?
- Spre jocurile olimpice, sper. Până atunci, cred că regulile vor trebui ajustate pentru a face punctele mai lungi, astfel încât să fie mai plăcut de vizionat. În caz contrar, cred că va rămâne popular doar printre practicanți sau cei care au luat contact cu sportul măcar o dată.
- Ce mesaj ai pentru cei care vor să se apuce de roundnet?
- E un sport la început de drum. Dincolo de faptul că este foarte plăcut de practicat și poate crea o oarecare dependență, oferă șansa de a fi competitiv la nivel național și internațional cu un efort mai mic și restricții de vârstă, înălțime, abilități etc. mai reduse față de alte sporturi. - Multumim, Madalin pentru toate raspunsurile! Acum ca il cunostem mai bine pe Madalin, cine ai vrea sa fie urmatorul jucator pe care sa il descoperim impreuna?
Comments