Roundnet-ul a fost inventat in SUA, in anul 1989 (odata cu Revolutia Romana), de catre Jeff Knurek. Echipamentul creat de acesta a pierdut din popularitate iar roudnet-ul a intrat intr-o umbra din 1995 pana in 2008 cand Chris Ruder a infiintat Spikeball Inc. si a inceput resuscitarea roundnet-ului.
In Europa a ajuns prin 2012 iar in Romania abia prin 2017. Scena competitionala a inceput sa creasca iar in 2018 a fost organizat primul Campionat European. Noi am inceput sa avem reprezentanti la competitiile internationale abia din 2022. Poti citi aici despre aventura de la Campionatul European - Irlanda 2022.
Odata cu globalizarea roundnet-ului a aparut necesitatea unei intreceri globale. Astfel, PRIMUL Campionat Mondial de Roundnet urma sa fie organizat in Belgia in 2020. Planurile au fost date peste cap de pandemie si mondialele au fost amanate initial pentru 2021 apoi pentru 2022.
Romania, prin NGB-ul ROUNDNET.RO, a devenit membra a Federatiei Internationale de Roundnet in Decembrie 2020 iar noi pregateam selectia reprezentativei pentru editia din 2021. Amanarea acesteia ne-a oferit timp sa crestem ca nivel de joc si comunitate astfel ca incepeam un 2022 cu mari sperante, cu un turneu de Grand Slam organizat la Cluj-Napoca, turnee nationale si experiente internationale pentru jucatorii nostri.
Selectia echipei nationale a fost facuta avand la baza clasamentul national, eligibilitatea fiind obtinuta in urma clasarii in TOP 10 Masculin sau TOP 6 Feminin dar dorinta redusa de participare, avand ca principala cauza costurile de participare (aproximativ 1000 euro / jucator), a dus la extinderea eligibilitatii pana la TOP 14 Masculin si TOP 12 Feminin dar si la participarea intr-o formula de lot restransa cu doar 3 echipe masculine din necesarul de 5, doar 2 echipe feminine din necesarul de 3 si o echipa de mixt.
Gasirea unor parteneri/sponsori in aceasta faza din evolutia roundnet-ului ramane in continuare un challenge dar si un impediment in atingerea potentialului maxim al lotului national. In cazul in care ai vreo sugestie in aceasta privinta ne poti scrie oricand si gasim cele mai win-win conditii de colaborare.
Mai avem exact 6 zile pana la debutul primului Campionat Mondial de Roundnet - Belgia 2022 si vrem sa facem o avancronica a aventurii delegatiei Romaniei.
Va prezentam, in premiera, echipamentul oficial de joc al echipei nationale!
Acesta are ca laitmotiv Coloana Infinitului (creatie a marelui sculptor roman Constantin Brancusi) iar cromatica este inspirata din culorile drapelului national. Design-ul a fost conceput in parteneriat cu Artangent iar implementarea a fost facuta de catre prietenii nostri de la T-Shirt Factory.
Divizia mixta va deschide festinul roundnet-ului mondial, joi, 8 Septembrie.
Echipa ROU - Popa/Sencovici formata din Antonia Sencovici si Madalin Popa este reprezentanta noastra si va juca in Grupa E alaturi de reprezentativele Germaniei, Canadei, Braziliei si Italiei. Acestia preconizeaza o clasare pe locul 3 in grupa si spera la un rezultat cat mai bun in fazele eliminatorii.
25 de tari au trimis reprezentante.
Vineri vor avea loc turneele individuale feminine si masculine.
La feminin trimitem 2 echipe din maximul de 3 care pot repezenta o tara. 65 de echipe din 25 de tari vor disputa aceasta divizie.
Echipa ROU - BOB / NITA (poti sa o susti pe Irina Bob aici) se bucura de compania unor echipe din Canada, Suedia, Polonia si Norvegia sperand la o clasare pe locul 3 in grupa E. Acestea au jucat impreuna la Campionatul European de Roundnet si s-au clasat pe locul 14/18.
Echipa ROU - Pîrlea/Sencovici (poti sa o susti pe Antonia Sencovici aici) spera sa termine in grupa M pe locul 2 avand ca adversare echipe din Canada, Belgia, Polonia sau Taiwan.
La masculin avem 3 echipe prezente dintru-un necesar de 5 care pot reprezenta o tara. Numarul total de echipe inscrise este 145 reprezentand 33 de tari.
Echipa ROU - Limbovici/Popa (poti sa il susti aici pe Florin Limbovici) face parte din grupa F alaturi de echipe din Canada, Marea Britanie, Philipine si Danemarca si spera la o clasare pe locul 2 in grupa. In acest moment acestia formeaza si cea mai bine clasata echipa in clasamentul national si sunt speranta noastra la un rezultat foarte bun.
Echipa ROU - Cioara/Constantinescu (poti sa il susti aici pe Claudiu Cioara), desi joaca pentru prima data impreuna, aspira la o clasare pe locul 3 in grupa M din care mai fac parte echipe din Canada, Marea Britanie, Egipt si Irlanda.
Echipa ROU- Bliort/Militaru trage la o clasare pe locul 2 in grupa P unde va intalni echipe din Austria, Sudia, Mexic si Indonezia.
Turneul de echipe (intre tari) va avea loc sambata si duminca. Rezultatele obtinute in turneele indivituale vor oferi fiecarei tari un punctaj care va fi folosit in distribuirea echipelor nationale intr-un tablou eliminatoriu.
Din fericire am intrunit numarul minim de echipe pentru a putea participa dar, din pacate, plecam cu dezavantaj de 2 meciuri la masculin si 1 meci la feminin (echipele absente) impotriva tuturor tarilor care participa cu formula completa. In competitia pe echipe, divizia masculina, vor participa 30 de tari, 25 dintre ele avand componenta completa. In divizia feminina pe echipe vor concura 20 de echipe din care doar Romania si Olanda in formula restransa.
Poti oricand sa vezi ce rezultate obtinem sau chiar sa vezi transmisiile live accesand Campionatul Mondial de ROUNDNET - Belgia 2022 si sa ne susti cum stii tu mai bine.
Mult succes ECHIPEI NATIONALE DE ROUNDNET A ROMANIEI!
Comments